raften Aosta

Wat is raften?

Wat is raften?

Met raften / rafting vaar je met meerdere mensen over een wildwater rivier in een opblaasbare rubberen boot. Je zit hier samen met een buffel instructeur en 6 tot 8 mensen in. Met peddels stuur je het raft en maak je snelheid. Een outdoor activiteit waar je echt een kick van krijgt. En soms een nat pak... Je werkt samen om bij de uitstap uit te komen. Onderweg tijdens het raften kom je verschillende obstakels tegen. Denk aan snelle stromingen, losse takken of grote stenen waar je langs raft. Uitdagingen en plezier gegarandeerd!

Om zo soepel mogelijk over de rivier te varen, heb je een buffel captain die diverse raftcommando’s geeft. Die volg jij op. Dit zijn de commando's die jij gaat tegen komen tijdens het wildwatervaren:

  1. Voortwaarts. Bij voorwaarts peddel jij net als de rest in het raft naar voren. Zo zorg je ervoor dat je snelheid maakt en vooruit over de rivier vaart. 
  2. Achterwaarts. Bij achterwaarts, vaar je achteruit. Je vaart achteruit om bijvoorbeeld bij een rustpunt uit te komen of om iemand die uit de boot is gevallen, terug in de boot te krijgen.
  3. Highside. Dit kan naar links of naar rechts. Als de boot aan een kant hoger komt te liggen ander aan de andere kant, dan krijg je een highside. Doe je hier niets aan? Dan kan de boot omslaan. En dat willen wij voorkomen. Een voorbeeld: botst de boot onderweg tegen een grote steen aan links en hangt de boot scheef? Dat is spannend. Dan duikt iedereen in het raft naar links. En heb jij gezellig je buurman op schoot. De buffel captain roept dit commando en jij zorgt samen met de rest in de boot ervoor dat de boot niet omslaat. 
  4. Rock 'n Roll. Iedereen gaat op zijn billen op de bodem van de boot zitten met zijn peddel recht in de lucht. Zo drijf je door de snelle stroming heen. Dit commando zorgt bij een groter verval dat de kans dat jij uit de boot vliegt, kleiner is. Op deze manier zit het gewicht niet op de zijkant van de boot, maar in het midden op de bodem. Alhoewel uit de boot vallen geen probleem is. Als het lukt klim je, met een beetje hulp, terug in de boot. Anders zwem je naar de zijkant van de rivier.

raften varen wildwater familie actief

Raften doe je op een wildwater rivier. De rivier wordt aangevuld met smeltwater van hooggelegen bergtoppen. Er zijn verschillende niveau's van wildwater rivieren. Hieronder lees je de verschillen.

  • Wildwater 1. Dit is vlakwater, licht stromend en geen grote golven. Ga je raften in Nederland, dan is dat waarschijnlijk wildwater 1.
  • Wildwater 2. Overzichtelijk, stromend water waar je tijdens het raften kleine drempels tegen komt en makkelijke golven. De vaarweg kun je goed zien. Wij varen tijdens onze actieve gezinsvakanties en bergsport schoolkampen op wildwater 2. Bijvoorbeeld op de Durance in de Franse Alpen of de Sava Dolinka in Slovenië.
  • Wildwater 3. Gedurende het wildwatervaren vaar je dwars door talrijke stroomversnellingen met grotere golven. Voor beginners zijn deze rivieren zonder instructeur lastig om te bevaren. Onze gecertificeerde instructeurs weten hier wel raad mee. De rivieren waar wij in Italië en Spanje tijdens onze actieve gezinsvakanties op varen zijn wildwater 3. 
  • Wildwater 4. Lange stroomversnellingen met onregelmatige golven. Hoge drops en vervallen. Het is moeilijk om de juiste vaarweg te vinden en het overzicht te behouden onder het raften.
  • Wildwater 5. Deze rivieren zijn voor de zeer ervaren rafters. Onafgebroken stroomversnellingen, met moeilijke passages. Snel stromende keerwaters en hoge vervallen. Het is verstandig om voor het raften de rivier te verkennen. 
  • Wildwater 6. Niet vaarbaar en levensgevaarlijk.

raften familievakantie peddels plezier

Wat heb je nodig om te kunnen raften?

Om deze toffe watersport te kunnen beoefenen heb je een aantal materialen nodig. We nemen je mee in de voorbereiding van het raften. Terwijl de buffels 's ochtends diverse onderdelen aan het inpakken zijn, zorg jij voor stap 1: je trekt alvast je zwemkleding aan. Je pakt een droge handdoek & zonnebrand en je neemt schoenen mee die iets te groot zijn en kletsnat mogen worden worden. Als iedereen zijn of haar spullen heeft gepakt, rijd je naar het startpunt van het raften. Dit noemen wij de instapplek. Hier krijg je van de instructeur verschillende materialen. Om te beginnen met een wetsuit. Dit pak van neopreen trek je aan over je zwemkleding. Het water van de rivier is koud, dus het wetsuit houdt je lekker warm als je uit het raft valt. Ook krijg je neopreen sokjes, om je voeten warm te houden. Daarna een zwemvest. Ondanks dat je je zwemdiploma's hebt gehaald en kan zwemmen, is het noodzakelijk dat je een zwemvest draagt met raften. Mocht je buiten de boot vallen, kan het zo maar zijn dat je wat langer onderwater wordt geduwd door de sterke stroming. Een zwemvest komt dan goed van pas. Deze duwt jou weer richting het wateroppervlak zodat je weer even op adem kan komen. Vervolgens krijg je een helm om je hoofd te beschermen tegen steentjes en rotsen. Of als iemand heel enthousiast met een peddel zwaait. Een peddel krijg je als laatste. Een belangrijk onderdeel bij het raften want hier stuur je mee en maak je voor snelheid. Het is een t-grip peddel. Met aan de ene kant het blad wat je in het water steekt. Aan de andere kant een handvat: de t-grip. Met één hand houd je de t-trip vast en met jouw andere hand de buis in het midden van de peddel. Nu heb jij je raft uitrusting compleet. Het belangrijkste onderdeel bij het raften hebben wij nog niet benoemd. Dat is natuurlijk de boot zelf. Het raft. De rubberen boot bestaat uit meerdere lagen en kamers met lucht. Zodat als de boot ergens tegenaan botst en lek gaat, je niet meteen zinkt... 

Voordat je in een raft stapt, moet je weten dat het niet geheel zonder gevaar is. Om met ons te kunnen wildwatervaren is het essentieel dat je een zwemdiploma hebt en dat je minmaal 8 jaar oud bent. Bij zwangerschappen raden wij raften af.

Je weet nu wat je nodig hebt om te kunnen raften en wat voor soorten wildwater rivieren er zijn. Maar waar kun je eigenlijk raften? Wij varen op verschillende plaatsen in Europa. Wil je weten waar? Lees snel verder... 

gezinnen frankrijk uitleg raften peddel varen

Waar kun je wildwatervaren?

Waar kun je raften in Frankrijk...

In de Franse Alpen varen wij onze tijdens actieve gezinsvakanties en buitensportkampen op wildwaterrivier de Durance. Deze wildwater 2 rivier stroomt langs onze camping du Lac les Iscles. Je loopt zo vanuit je tent naar de instap van het raften. Super fijn. Na een instructie van de Buffels krijg je een wetsuit, helm, peddel en zwemvest. Zo, jij bent klaar om over deze wildwater rivier te varen. Onderweg peddel je langs verschillende zijrivieren zoals de Ubaye en de Guil. Verder raft je door slalombanen heen. Wie weet kom je wel kajakkers tegen die hier hun kunsten aan het oefenen zijn. En net voordat je bij de uitstap bent, trotseer je het gat: het spannendste deel van de rivier. Aan de waterkant vind je een barretje waar je een welverdiend drankje of ijsje kan halen. Dit was gaaf!

Samen met je gezin het gat van de Durance beleven? Ga dan snel naar onze Actieve gezinsvakantie Frankrijk en boek jouw gezinsvakantie in de Franse Alpen. Of zie je het wel zitten om te wildwatervaren samen met klasgenoten of leerlingen? Bekijk dan snel onze Buitensportkampen

raft sturen Durance


Raften in de Sloveense Alpen

Een land waar je misschien niet zo snel aan zou denken om te raften, is Slovenië. Hier varen de buffels ook, over de Sava Dolinka rivier. Deze wildwater 2 rivier kronkelt dwars door de groene bossen. Vroeg in de ochtend zweeft er een dun laagje mist over het wilde water. Magisch mooi. Je stapt vanaf camping Radovljica in je auto en na 20 minuten kom je aan bij de instapplek van het raften. De Buffels geven een raftinstructie en zorgen dat iedereen een het juiste materiaal heeft. Zwemvest aan, helm op en peddel in de hand. Jij bent klaar voor het avontuur! Vaar samen door de stroomversnellingen en peddel langs rotsen. Schrik niet als je gezoef boven je hoofd hoort, er hangen diverse ziplines boven de rivier. 

Ook wildwatervaren door de groene bossen in de bergen tussen het Triglav gebergte en Ljubljana? Deze rafttrip kun je bij ons boeken tijdens een actieve familievakantie in Slovenië.

wildwaterrivier varen raften kajakken Slovenië meer van Bled Ljubljana


Wildwater varen in Noord Italië

In Italië varen wij over de Dora Baltea. Deze wildwater rivier krijgt zijn smeltwater van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc. Het is een snel stromende wildwater 3 rivier. Samen met alle gezinnen rijd je naar de instapplek van het raften. De 45 minuten durende autorit, is het meer dan waard. Bij het instapplek krijg je de juiste materialen en samen til je het raft naar de oever. Iedereen aan boord? Voorwaarts! Peddelen maar. Tijdens het wildwater varen drijf je door vervallen & drops, peddel je onder bruggen door en vaar je langs grote stenen. Je gaat je geen moment vervelen. Vergeet onderweg ook niet af en toe naar de kant te kijken, je komt tijdens deze rafttrip kastelen tegen. Net als de Durance in de Franse Alpen, heeft de Dora Baltea ook een slalombaan voor kajakkers. Lukt het jou ook om door de slalompaaltjes te raften?

Lijkt een rafttrip op de Dora Baltea wel wat? Bekijk de actieve gezinsvakantie Italiaanse Aosta eens.

onder brug wildwater golven

Waar kun je raften in Spanje?

De Noguera Pallaresa is een niveau 3 wildwaterrivier die dwars door Catalonië in Noord Spanje stroomt. Wij raften op 2 plekken op deze rivier. Voor de echte sportievelingen varen wij de bovenloop. Na een half uurtje rijden ben je bij de instapplek. Je raft samen door lange passages met namen als "de wasmachine", "de verrassing" en de "oneindige delen 1 & 2". Lekker spetteren. Alle peddels inzetten om op dit stukje wildwater géén nat pak te halen. Deze is voor de adrenaline junkies. 

Ook raften wij de benedenloop van de Noguera Pallaresa. Met 15 minuten rijden ben je in bij de instapplek voor het wildwater varen. De Collegatskloof is iets minder wild, maar met zeker voldoende uitdaging.  Je vaart door passages en kijkt je ogen uit als je door de mooiste kloof uit de omgeving raft. Prachtige natuur. In de kloof peddelen we langs L'Argenteria, een adembenemende plek tijdens deze rafttrip. Aan het einde kun je een fraaie sprong in het water maken. Plons! Heerlijke afsluiter. Heb je onderweg de gieren ook gespot?

Ben jij enthousiast geworden over het raften over deze Spaanse rivier? Neem een kijkje bij de outdoor familievakantie in de Spaanse Pyreneeën.

raften wildwaterraften rivier spannend raft peddel gezin kinderen


Ben je enthousiast geworden over het wildwatervaren met de Buffels? Laat in de comments weten welke rivier jij wel zou willen raften of ga direct naar een van de active gezinsvakantie of schoolkamp pagina's!

Reactie plaatsen