klimmen steengroeve

Wat is klimmen?

Met klimmen ga je met eigen handen en voeten op eigen kracht de hoogte in. Klimmen op heuvels, bergen, trappen, wanden... Eigenlijk op alles waarbij je omhoog gaat. Er bestaan verschillende soorten manieren van klimmen. De een moeilijker dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan (binnen) op een klimwand, alpine klimmen, ijsklimmen, solo, boulderen, sportklimmen etc. Bij Buffel Outdoor doen wij aan top rope klimmen. 

Wat is top rope klimmen?

Bij toprope klimmen klim je omhoog. Tot jij met het touw niet verder kan. Dan heb je de top bereikt. Het touw loopt van beneden naar boven en gaat door een ketting die met twee punten in de wand zijn vastgezet. Top rope klimmen doe je in drietallen. Je hebt een klimmer, zekeraar en een back-up. 

  1.  De klimmer. Jij gaat omhoog. Je gebruikt de grepen, richels en randjes in de natuurlijke klimwand en klimt tot aan het ankerpunt waar het touw doorheen gaat. Als je hier bent, dan heb je top bereikt. Super tof! Je mag gaan hangen in je gordel en naar beneden abseilen. 
  2. De zekeraar. Jij zorgt ervoor dat de klimmer veilig naar boven kan klimmen en naar beneden kan abseilen. Als zekeraar heb jij controle over het touw waar de klimmer in hangt. 
  3.  De back-up. Jij wordt ook wel de coach genoemd. Een belangrijke taak. Je coacht de klimmer met het zoeken naar de juiste klimroute. Want jij staat iets verder van de klimwand en zo heb je meer overzicht. Daarnaast zorgt jij als coach ervoor dat jullie zekeraar met beide voeten op de grond blijft staan. Want het kan zo maar zijn dat de klimmer iets zwaarder is dan de zekeraar. Dan kan de zekeraar los van de grond komen. Als back-uper voorkom je dat door aan de gordel van de zekeraar te gaan hangen. 

Je weet nu wat voor rollen er zijn bij het klimmen. Je kunt deze gemakkelijk wisselen. Zo heeft iedereen geklommen, gezekerd en gecoacht. Maar wat heb je nu eigenlijk nodig om te kunnen klimmen en waar doen wij dit?

 rotsen samenwerken families

Wat heb je nodig om te kunnen klimmen?

Om deze toffe buitensport te kunnen doen, heb je een aantal materialen nodig. We nemen je mee met de voorbereiding van het klimmen. De buffels zorgen dat alle klimmaterialen gereed zijn. In de tussentijd zorg jij ervoor dat je rekbare, sportieve kleding en schoenen met een goed profiel aantrekt. Zorg ook voor een dagrugzak met iets te eten, een gevulde bidon en zonnebrand. Heb jij lange haren? Daar maak je een staart van. Iedereen klaar voor deze activiteit? Dan rijd je naar de klimrots toe. Bij aankomst vertellen de Buffels iets over de omgeving of het gesteente waar jullie op gaan klimmen. In halve cirkel liggen de klimgordels en helmen klaar. Samen met een buffel instructeur trek je deze op de juiste manier aan. De heupband van de klimgordel hoort midden op je heupen. Trek de banden aan. Je hebt dit goed gedaan als jouw vlakke hand er nog tussen kan, maar een vuist te groot is. De belaylus, een groene lus aan jouw klimgordel, zit op hoogte van jouw navel. Vervolgens check je dit ook bij de beenlussen. We gaan door naar de helm. Deze beschermt jouw hoofd van losse steentjes die naar beneden kunnen vallen. Je zet de helm op je hoofd zonder het kinbandje dicht te doen en verstelt aan de achterkant de grootte van de helm met de draaiknop. Je buigt met je hoofd naar voren en je handen opgestoken. Valt de helm van je hoofd in je handen? Dan moet de helm strakker. Het kinbandje klik je dicht. Kan het bandje voorbij je kin? Dan moet je deze strakker aantrekken. Niet te strak, je moet wel nog kunnen praten. Zo, jij hebt jouw klim outfit compleet. 

buffel outdoor materiaal helmen gordels steengroeve schoolgroepen schoolkamp outdoorkamp

Op naar de klimrots

Je bent bij de klimrots aangekomen. Hier zie je 2 uiteinden hangen van het zelfde touw. De klimmer bindt zich in op het ene uiteinde. Dan heb je nog een ander uiteinde, daar bindt de zekeraar het zekerapparaat op in. Zo zijn de klimmer en zekeraar verbonden aan hetzelfde touw. Als zekeraar zorg jij ervoor dat het touw ten alle tijden op spanning komt te staan. Zijn jullie er alle drie klaar voor? Lets go, klimmen maar. Veel klimplezier. Mocht de klimmer vallen, dan heeft de zekeraar beide handen om het touw en blokkeert het zekerapparaat. De klimmer valt vervolgens direct in het touw. De coach helpt met het vinden van de klimroute. Ben je als klimmer boven aan de top? Super gedaan. Jij roept dan "blok". De zekeraar houdt het touw stil zodat de klimmer kan gaan hangen. Even een moment om te genieten van het uitzicht. Vervolgens kun je naar beneden abseilen. Geef elkaar een welverdiende highfive als de klimmer weer met beide benen op de grond staat. Super teamwork! Tijd om de rollen door te wisselen. 

Voordat je gaat klimmen, moet je weten dat het niet geheel zonder gevaar is. Het kan zijn dat je een hand, knie of elleboog open schaaft. Je klimt op een natuurlijke rots en deze is soms scherp. De buffels staan altijd klaar om een pleister te plakken als dat nodig is. Bij zwangerschappen raden wij klimmen af.

avontuur hoog Frankrijk acht outdoor abseilen buitensport spannend adrenaline vakantie met kinderen gezinsvakantie

Waar kun je klimmen met de buffels?

Klimmen in een oude steengroeve

Comblain-la-Tour is in de Belgische Ardennen de plek waar wij klimmen. Dit doen wij op de wanden van een oude steengroeve. De rotspartij is vroeger opgeblazen. De losse rotsblokken en stenen zijn gebruikt om spoorlijnen in België aan te leggen. Nu is het een klimgroeve geworden. En dé plek waar wij klimmen en abseilen. In de groeve vind je verschillende klimroutes zodat je met meerdere mensen samen kunt klimmen. De 20 meter hoge natuurlijke klimwand biedt voldoende uitdaging voor jong en oud. Ga je met ons op outdoor schoolkamp of actieve gezinsvakantie in de Belgische Ardennen? Dan ga je klimmen op deze klimwand. 

rotsklimmen klimmen abseilen steengroeve ardennen comblain ourthedal teambuilding samenwerken

Midden in de Franse Alpen

Met 15 minuutjes rijd je vanaf de camping naar Champcella. Onze klimlocatie in de Franse Alpen. Je gaat op deze natuurlijke klimwand klimmen en abseilen. Er zijn voldoende klimroutes zodat je met meerdere mensen tegelijkertijd omhoog kunt. Je leert hoe je moet klimmen en hoe je moet zekeren. Je werkt samen in drietallen. Iedereen gaat een keertje klimmen, zekeren en coachen. Wil jij ook klimmen op deze natuurlijke klimwand en genieten van de mooie uitzichten? Boek dan met jouw gezin onze actieve familievakantie in de Franse Alpen. Of kies met school voor ons buitensportkamp in Frankrijk. 


De hoogte trotseren in de Sloveense Alpen

Kijk omhoog naar de Bohinjska Bela, wat witte rots betekent. Daar gaan we klimmen. Mits je kiest voor onze actieve gezinsvakantie in de Sloveense Alpen. Op nog geen halfuurtje rijden van de camping vind je deze klimrots. Wat een prachtplek. Er zijn meerdere klimroutes dus iedereen kan op zijn of haar niveau plezier beleven. Vergeet vooral niet van het uitzicht te genieten als je de top bereikt hebt. Hier vind je ook onze hoogste abseil. 50 meter hoog. Gaaf hé? Wil je weten wat abseilen nou precies is? Lees en leer het in "wat is abseilen". 

abseilen spannend klimmen outdoor vakantie kinderen witte rotsen meer van Bled Slovenië

Klimmen in de Italiaanse Alpen

Ook

Wel eens geklommen met de buffels? Vertel ons in de comments waar je deze toffe activiteit hebt gedaan. Nog nooit geklommen met de buffels, maar wel heel veel zin in? Dat begrijpen we. Bezoek dan de volgende pagina's en vind het klimavontuur dat bij jou past!

Reactie plaatsen