Raftwedstrijd in het Oostenrijkse Wilpalpen

Raftwedstrijd in het Oostenrijkse Wilpalpen

Eurocup raften Wildalpen

Na 4 jaar is het eindelijk weer zover. Na een aantal geslaagde edities van de Eurocup wedstrijd raften rijden we op Koningsdag met 3 teams Wildwaterbuffels en hun fanclub richting het Oostenrijkse Wildalpen. Tijdens Koningsnacht werd in Oldenzaal nog even Oranje boven gevierd om de volgende ochtend in alle vroegte te vertrekken. Onderweg was het verdacht rustig in de bus. De extra reistijd, vanwege het oponthoud op de Duitse snelwegen, werd in stilte benut. 12 uurtjes later snoven we de frisse berglucht op.

Voor alle Buffel instructeurs was het vooral aftasten want niemand had ooit aan een raftwedstrijd meegedaan. Deelname was dan ook niet bedoeld om hoge ogen te gooien, maar eerder om nog meer raftervaring op te slurpen. Echter was dat niet het enige dat de afgelopen dagen opgeslurpt werd, maar dat ter zijde.

raften wildwatervaren rivier spannend raft schoolkamp gezin kinderen

Voorbereiding op de raftwedstrijd

Na een gezellig avondje rond het kampvuur op de eerste avond, werd het voor iedereen tijd om zich de volgende ochtend in een wetsuit te hijsen. De eerste afvaart op de rivier de Salza was rond het middaguur een feit. Een slalombaan met flink wat blokken en stroomversnellingen is het decor van de raftwedstrijd. Het ideale is dat deze baan langs camping Wildalpen ligt. Start stroomopwaarts aan het eind van de camping. Finish aan het begin van de camping. Een paar honderd meter flink spetteren en spatteren op wildwater 2.

Op vrijdag werd er voornamelijk geoefend met traverseren, keren en tegen de stroom in varen. Wel kwamen de Wildwaterbuffels tot de conclusie dat ze niet geoefend hadden. Wat te merken was in de communicatie en het strak varen van het raft. Dat het een mooi sportief en gezellig weekend zou worden, wisten ze wel. Ondertussen werd de concurrentie vanaf de kant aanschouwd. Onder de indruk waren we van de teams uit Tsjechië, Hongarije en Duitsland. Kortom, de spanning steeg.

raften wildwatervaren rivier spannend raft peddel gezin kinderen

De resultaten van het raften

Een raftwedstrijd bestaat uit 4 onderdelen. De Sprintrace, Head2Head, Slalom en Downriver. Op zaterdag stond in de ochtend de Sprintrace op het programma. Elk team gaat 1 voor 1 de rivier op om zo snel mogelijk van start naar finish te peddelen. De eerste krachtmeting is daar. Van tevoren wisten we dat we niet bij de eersten zouden eindigen. Echter als laatste eindigen was ook zeker niet de bedoeling. Bij de mannen deden er 21 teams mee. Onze 2 mannenteams peddelden zich helemaal suf. Met resultaat want ze eindigden als 17e en 20ste. Hoppa, lekkere start! De dames hadden wat meer kriebels maar toen het startschot gelost werd voeren ze in een keurige 1 minuut en 23 seconden naar de eindstreep.

Het tweede onderdeel Head2Head is een afvalrace waarbij je tegen een ander team vaart. Loeihard peddelen om die ander voor te blijven om de beste lijn te varen. Onze 3 teams lagen er na een dappere strijd na de eerste race reeds uit.

Voor het derde onderdeel liep het hele dorp uit. De slalom is de Koningsklasse van het raften. Boven de wildwaterrivier hangen poortjes waar je ofwel stroomafwaarts (groen) of stroomopwaarts (rood) door heen vaart. Sommige poortjes waren echt uitdagend neergehangen waardoor je een flinke krachtsinspanning moet leveren om een poortje te halen. Mis je een poortje of haal je een poortje niet dan krijg je 50 strafseconden aan je broek. Haal je het poortje wel maar raak je het poortje met de boot of een rafter, dan krijg je 5 strafseconden. De slalom vaar je 2 keer waarbij de beste afvaart telt.

De slalom is echt spectaculair om te zien. Onder het genot van een drankje en muziekje stond de fanclub de Wildwaterbuffels toe te schreeuwen. 2 keer een slalom varen met de invallende nacht en sfeervolle lampjes bleek een magische werking te hebben. De teams stegen naar grote hoogte en overtroffen zichzelf met het pakken van een aantal uitdagende poortjes. Toen was het feest….

Het laatste onderdeel was op de zondagochtend. 11 kilometer downrivier varen op de Salzarivier. Er viel nog winst te behalen want de mannen moesten het Oostenrijkse team “Team Hottub” voor zien blijven om de doelstelling te halen. Er werd lekker geraft. Lekker wildwatervaren met meterslange stroomversnellingen. "Het was een mooi tochtje". Op het eindpunt deden ons damesteam niet onder voor de 2 mannenteams. Met respectievelijk 56, 55 en 52 minuten bij de finish zijn we trots op het resultaat van deze raftwedstrijd.

raften wildwatervaren rivier spannend raft peddel gezin kinderen

Eindstand raftwedstrijd Wildalpen

Met de 21 teams voor mannen zijn de Wildwaterbuffels 1 als 19e geëindigd. Het Wildwaterbuffels 2 team eindigde met een aantal punten meer als 18e. Team Hottub verslagen. En 1 team dat niet gestart was op de downriver lieten ze mooi achter zich.

Het damesteam van de Wildwaterbuffels moest van de 6 deelnemende teams vijf teams voor laten gaan. Tegen teams uit Hongarije, Slowakije en een ander keigoed team uit Nederland konden zij niet op. Kopje onder zijn ze niet gegaan dus chapeau voor onze strijdende ladies.

Einduitslag Eurocup wedstrijd raften Wildalpen

Eind goed al goed 

Het leuke is dat deelname aan deze raftwedstrijd naar meer smaakt. Contact met andere teams zijn gelegd. Het raftvuurtje is weer gaan branden. Een trainer hebben we op het ook. Dus volgend jaar gaan we een aantal winterse vlakwater trainingen plannen. En met een nóg grotere fanclub naar de Wildalpen afreizen om ze aan te moedigen. Ga je ook mee?

Trots

Trots...? Uiteraard zijn we trots op de resultaten van de kudde Buffels. Laat jouw enthousiaste opmerking hieronder achter.

Reactie plaatsen